Nyderlandai

Olandijos veliava.png

Nyderlandai – šalis prie Šiaurės Jūros, Europos vakaruose, vadinama Nyderlandų karalyste.  Ją sudaro Nyderlandai, šešios Arubos salos ir Nyderlandų Antilai Karibų jūroje. Valstybė ribojasi su Vokietija ir Belgija, o šiaurėje ir vakaruose jos krantus skalauja Šiaurės jūra. Nyderlandų karalystė XIX amžiuje, Napoleono laikais, buvo pervadinta Olandijos karalyste. Turbūt dėl šios priežasties, didžioji dalis Europos dar ir dabar kalbėdami apie Nyderlandus, vartoja Olandijos pavadinimą. Tačiau Olandija – vienas iš sudėtinių Nyderlandų regionų. Ji iš tiesų apima dvi iš dvylikos Nyderlandų provincijų – Šiaurės Olandiją ir Pietų Olandiją. Jos buvo labiausiai išsivysčiusios ir turtingiausios šalies dalys XVII amžiuje ir  vaidino svarbiausią vaidmenį Nyderlandų valstybės istorijoje. Nyderlandai kartu su Belgija ir Liuksemburgu, priklauso Beniliukso ekonominei sąjungai.
Nyderlandų sostinė yra Amsterdamas, tačiau šalies vyriausybė reziduoja Hagoje. Būtent Hagoje yra pagrindinis Tarptautinis teisingumo teismas! Kiti svarbūs Olandijos miestai – Leidenas ir Roterdamas.

Klimatas
Nyderlandams (Olandijai) būdingas gana drėgnas klimatas, gana daug kritulių iškrenta tiek vasarą, tiek žiemą. Olandijai būdingas vidutinio klimato jūrinis klimatas. Žiema Nyderlanduose yra gana šilta ir patogi, tokie orai priklauso nuo vėjų, kurie pučia iš Šiaurės jūros. Vasarą vėjai iš Šiaurės jūros atneša vėsų orą.  Vidutinė sausio mėnesio temperatūra yra +3 ° C, o liepą - +17 ° C. Šalis yra pakankamai šilta, tačiau dažni vakarų vėjai dažnai lemia staigų temperatūros kritimą net ir šilčiausiais mėnesiais.

Ką paragauti Olandijoje
* Stroopwafel – vienas iš žinomiausių olandiškos virtuvės patiekalų – kietas, apvalus vafliukas. Jį olandai deda ant karštos arbatos puodelio ir garai vieną pusę suminkština. Vafliukas dažniausiai būna dengtas sirupu ar šokoladu.
* Olandiškos bulvytės – į popierių sudėtos bulvytės, apipiltos gardžiu padažu, valgomos ne ant stalo, o rankoje. Būtent tokios yra sočios, storos olandiškos bulvytės.
* Oliebollen – riebaluose kepti, saldūs desertiniai kukuliukai su cukraus pudra. Kai kada jų įdaru būna vaisių gabalėliai, o Oliebollen gamyba dažniausiai prasideda prieš Naujųjų metų iškilmes.
* Sūriai –  ‚olandiškas sūris‘ – sąskambis, turbūt yra girdėtas bei asocijuojasi su kokybe. Ypač Amsterdame arba kur nors mažesniame miestelyje galite rasti Kaas arba sūrio parduotuves, kur galite įsigyti pačių įvairiausių rūšių produkto.
* Snert – tiršta žirnių sriuba su kiauliena, salierais, svogūnais ir porais.

Lauktuvės
Tulpių sėklos, vėjo malūnėliai, klumpės, giljotina sūriui ir olandiški sūriai. Olandų sūriai žinomi visame pasaulyje. „Desertas be sūrio, tai tartum gražuolė be akių" – tai Jean Anthelme Brillat-Savarin posakis apie sūrio populiarumą Olandijoje.

Nepraleisk geriausių pasiūlymų, naujienų ir patarimų! PRENUMERUOK NAUJIENLAIŠKĮ