Austrija – valstybė Centrinėje Europoje. Šalis ribojasi su Šveicarija, Italija, Slovėnija, Vengrija, Slovakija, Čekija, Lichtenšteinu ir Vokietija. Tai žemyninė valstybė, neturinti priėjimo prie jūros. Apie 60 % šalies teritorijos užima Rytinės Alpės. Austrijoje yra daugiau nei 900 viršūnių, kurių aukštis daugiau kaip 3000 m. Aukščiausias taškas – Grosgloknerio kalnas (3797 m), ant kurio išsidėstęs vienas iš stambiausių Europos ledynų – Pasterce. Pagrindinė Austrijos upė – Dunojus (apie 350 km teka šalies teritorija).
Austrija yra vienas iš geriausių ir populiariausių žiemos sporto šakų centrų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Kasmet šalyje vyksta prestižinės tarptautinės varžybos. Alpių kalnų kurortuose sukurtos idealios sąlygos slidinėjimui ištisus metus kalnų ir lygumų slidėmis, snieglentėmis, pačiūžomis bei rogėmis.
Nuo neatmenamų laikų Austrija garsėjo savo stebuklingais mineraliniais šaltiniais, turinčiais druskų, sieros, jodo ir radono. Terminiai šalies kurortai, kurių dauguma jau pelnė pasaulinį pripažinimą, siūlo gydomąsias sveikatinimo programas.
Klimatas Austrijoje
Austrijos klimatas daugiausia alpinis (kai didėjant vietovės aukščiui, klimatas darosi šaltesnis: kildamas oras plečiasi ir vėsta). Aukščiausiuose kalnuose vidutinė metinė temperatūra yra žemiau 0 laipsnių ir netgi vasarą iškrenta sniego. Daugiausia atmosferos kritulių iškrenta šiaurinėse Alpėse, mažiausia – slėniuose ir daubose. Temperatūra ir vėjas labai priklauso nuo reljefo – pietinių ir šiaurinių šlaitų oras tuo pačiu metu dažnai yra labai skirtingas. Žiemos čia šaltos, o vasaros švelnios, šiltos. Slidinėjimo sezonas paprastai prasideda gruodžio pradžioje ir trunka iki kovo, tačiau aukštesniuose regionuose gali tęstis net ir iki gegužės pabaigos.
Ką paragauti Austrijoje?
Austriška virtuvė – viena iš vakarietiškų virtuvių. Ji turi savo specifinius skirtumus įvairiuose šalies regionuose. Žinomos Štirijos, Zalcburgo, Tirolio ir dar nemaža virtuvių. Didelę įtaką dėl istoriškai susiklosčiusių sąlygų, austrų virtuvei padarė kitų šalių virtuvės ir papročiai: čekiška, vengriška, bavariška, itališka. Kalnuose nuo seno vartojama daug pieno produktų – varškės, sūrio ir kt. Tradiciniai austriški patiekalai – sotūs, vartojama daug mėsos. Kaip garnyras patiekiamos bulvės, ryžiai, grybai. Itin mėgstami įvairūs padažai.
Wiener Schnitzel (Vienos šnicelis) – tarptautinį pripažinimą pelnęs austriškas patiekalas, kiaulienos arba veršienos pjausnys, apvoliotas džiūvėsėliuose. Skamba panašiai į lietuvišką „karbonadą“?
Selchfleisch – rauginti kopūstai, ruošiami su rūkyta mėsa, patiekiami su virtinukais
Tafelspitz – su šakninėmis daržovėmis (morkomis, bulvėmis, salierais) virtos jautienos gabaliukai sultinyje. Patiekiama su bulvėmis ir grietine. Sakoma, kad tai buvo vienas mėgiamiausių Austrijos imperatoriaus Franco Jozefo valgių.
Weinsuppe – saldi vyno sriuba
Osttiroler Gerstensuppe – rytų Tirolio miežinių kruopų sriuba
Salzburg Knödel (Zalcburgo kukuliai) - mėsos kukulių, aplieti saldžiu padažu
Klachlsuppe – sriuba iš kiaulės kojų
Knödel - iš duonos trupinių gaminamai virtinukai. Apvalūs įvairaus dydžio virtinukai visokiausiais įdarais, todėl gali būti saldūs (su abrikosų uogiene, saldžiu sūriu) arba sūrūs (su špinatais, grybais, daržovėmis, sūriu). Knödel su daržovėmis gali būti patiekiami kaip garnyras prie mėsos, bet dažnai valgomi kaip atskiras patiekalas, su grietine.
Apfelstrudel (Štrudelis) – sluoksniuotos tešlos pyragas, įdarytas obuoliais, patiekiamas su vanilės padažu ir ledais
Sachertorte (Zacherio tortas) - šokoladinis pyragas, kurio viršutinį sluoksnį sudaro abrikosų uogienė ir patiekiamas papuoštas nesaldžios plaktos grietinėlės „debesėliu”. Šis įmantrus konditerijos kūrinys laikomas vienu iš austrų virtuvės simbolių.
Šventės ir festivaliai Austrijoje
Austrijoje gausu tiek pasaulinio lygio, tiek vietinės reikšmės festivalių, kurių dauguma puikiai išnaudoja nuostabias tiek gamtos, tiek žmogaus sukurtas erdves. Vienas įspūdingiausių ir žinomiausių festivalių – Vienos pokylis, vykstantis sausio-vasario mėnesiais. Tai įspūdingų kostiumų, muzikos ir šokių sintezė, apsvaiginanti iki sielos gelmių. Kalėdų metas Austrijoje – tikrai vertas dėmesio. Visi šalies miestai ir miesteliai virsta pasakų pasauliu, su vienomis geriausių pasaulyje mugių, tūkstančiais lempučių ir džiugaus šurmulio. Vienas iš vasaros akcentų – Vienos filmų festivalis, kuris į rotušės aikštę pritraukia minias kino gerbėjų.
Lauktuvės
Populiariausios lauktuvės iš Austrijos: tipiškas Austrijos alkoholinis gėrimas „Jagatee“, gaminamas maišant juodąją arbatą bei romą (pagaminta arbata turi būti karšta, pakankamai saldi); Swarovskio kristalai, Mozarto šokoladas, marcipanai, austriškas vynas, kava, sūriai, suvenyriniai varpeliai, kaimeliuose parduodami tradiciniai rankdarbiai.
Vaizdingi ir įvairūs gamtovaizdžiai, pasaulinio lygio kalnų slidinėjimo ir terminiai kurortai, puiki architektūra, turiningas kultūrinis gyvenimas ir muzikinės tradicijos – štai kuo pirmiausia garsėja Austrija ir kuo pritraukia daugybę turistų iš visų pasaulio kampelių.