Portugalija – rojaus kampelis ant Europos krašto. Portugalija – Iberijos pusiasalio pietvakariuose esanti Europos valstybė. Ribojasi tik su Ispanija ir Atlanto vandenynu. Portugalijos sostinė ir didžiausias miestas – Lisabona su daugiau nei 2,5 mln. gyventojų. Portugalijai taip pat priklauso Azorų salos ir Madeiros salos. Portugalija turistus vilioja gurmaniška jūrų gėrybių virtuve, svaiginančiu vynu (madeira, portveinu ir vinho verde), aukščiausio lygio futbolu, begale paplūdimių, nuostabiu gamtovaizdžiu, vynuogynais ir kerinčia architektūra.
Gamta
Pagal gamtinės geografijos sąlygas Portugalija dalijama į dvi sritis. Jas skiria Težo upė. Į Šiaurę nuo jos vyrauja miškingi kalnai, o į pietus plyti Portugalijos žemuma ir plynaukštė su kalvomis. Krašto šiaurėje, vandenyno pakrantėje, į paviršių iškilusios uolos, kurios stačiai nusileidžia į vandenį. Tarp jų įsiterpusios įlankos ir siauros įlankėlės su smėlėtais paplūdimiais. Labiau į pietus pakrantė žema, jai būdingi smėlėti paplūdimiai ir kopos. Pačiuose pietuose yra lagūnų. Į pietus nuo Težo upės, Portugalijos žemumoje, tik kur ne kur kyla nedidelės iš klinčių susidariusios kalvos. Pietryčiuose driekiasi 300—700 m aukščio plynaukštė, o pietuose iki 900 m aukščio pakyla vulkaninės kilmės kalnai.
Klimatas
Portugalija yra subtropinio klimato juostoje, kuriai būdingi 2 metų laikai. Klimatas jūrinis, daugiausia įtakos turi Atlanto vandenynas ir šilto oro srovės, atkeliaujančios nuo Afrikos. Vasara šalyje būna karšta ir sausa, o žiemą prasideda lietingasis sezonas. Vis dėlto Portugalija yra viena „sausiausių“ Europos šalių, pasižyminti mažu drėgnumu. Šiaurės Portugalijoje yra šiek tiek šalčiau ir dažniau lyja (vidutinė metinė temperatūra – 13 laipsnių šilumos) negu sausesniuose ir šiltesniuose pietuose, kur vidutinė metinė temperatūra siekia 18 laipsnių šilumos. Rugsėjį ir spalį oro temperatūra dienomis pakyla iki 22–26 laipsnių, o vandenyno – iki 19–21 laipsnių šilumos.
Portugalų virtuvė
Portugalų maistas yra pigus, labai skanus ir pateikiamas labai didelėmis porcijomis. Patiekalai nėra labai aštrūs. Populiarūs kepti viščiukai, įvairių rūšių duona. Nemažai suvartojama jūros gėrybių. Iš žuvų patiekalų daug valgoma portugališkai paruoštų sardinių. Populiarios ir lašišos, jūros lydekos. Labiausiai portugalai mėgsta ne šviežias, o džiovintas žuvis, įvairiuose šalies regionuose daug suvartojama česnako ir alyvų aliejaus bei alyvuogių. Iš sriubų garsiausia yra „caldo verde“, verdama iš bulvių ir kopūstų. Klasikiniai portugališkos virtuvės patiekalai: “sardinhas assadas”- ant grilio pagamintos sardinės, “bife de atun” – steikas iš tuno, “cataplana” – po aukštu spaudimu virtos jūrų gėrybės, daržovės ir mėsos gabalai. Kiekvienam restorane galima užsisakyti “salada mista” – salotų rinkinį, kurio pagrindinė sudėtis yra pomidorai, svogūnai ir alyvuogės. Portugalai garsėja ir gebėjimu skaniai paruošti kiaulieną, kurios skonio paslaptys turbūt glūdi kiaulių pašare. Kiaulės Portugalijoje šeriamos kaštonais.
Lauktuvės
Populiariausios lauktuvės iš Portugalijos - portugališki vynai, keramikos dirbiniai bei tradiciniai amatininkų dirbiniai. Dar vienas dalykas, kuris yra Portugalijos simbolis bei dažnas pasirinkimas lauktuvėms – gaidelis. Šis paukštis labai gerbiamas Portugalijoje dėl legendos apie Barcelos miestelio gaidį.