Belgija - nedidelė valstybė šiaurės vakarų Europoje. Jos krantus skalauja Šiaurės jūra. Šiaurėje ji ribojasi su Nyderlandais, pietuose - Prancūzija ir Liuksemburgu, vakaruose - Vokietija. Jūra skalauja 65 km šalies pakrantės. Belgai neturi vienos bendros kalbos, todėl šalyje yra net trys nacionalinės kalbos: prancūzų, olandų (flamandų) ir vokiečių. Būtent kalbos skiria šalį į tris administracinius regionus, susiformavusius istoriškai: tai Flandrija, Valonija ir Briuselio regionas. Šiaurinėje šalies dalyje daugiausia gyvena flamandai, kurie yra giminingi olandams ir vokiečiams, o pietuose gyvena valonai, kurie giminingi prancūzams. Šalies rytuose gyvena vokiečiai.
Belgija yra viena iš labiausiai išsivysčiusių Europos valstybių. Belgijos karalystė viena iš Europos Sąjungos steigėjų, kurios būstinė ir parlamentas įsitaisęs Briuselyje. Taip pat Belgija priklauso Beniliukso šalių ekonominei sąjungai, kartu su Nyderlandais ir Liuksemburgu.
Klimatas
Dėl Atlanto vandenyno įtakos oras Belgijoje yra vėsus ir drėgnas (vyrauja jūrinis klimatas). Šaliai būdinga švelni žiema ir vėsi vasara. Vidutinė sausio mėnesio temperatūra yra +2 - 4 laipsniai šilumos, liepą + 17 - 18 laipsnių šilumos. Belgijos klimatas skiriasi tik Ardėnuose. Belgija turi visus keturis metų laikus. Klimatas Belgijoje labai panašus, kaip ir Lietuvoje, tik žiemos ten kiek švelnesnės.
Ką paragauti Belgijoje?
Belgijos restoranuose ir kavinėse šalies svečiai gali paragauti patiekalų iš beveik visų Europos šalių. Kalbant apie vietinę virtuvę, ji daugeliu atžvilgių yra panaši į austrišką ir vokišką, o tai pirmiausia turi įtakos produktų pasirinkimui pagrindiniams patiekalams ruošti. Pagrindinis belgiškos virtuvės produktas yra kiauliena, tačiau dažnai naudojama veršiena, jautiena, paukštiena ir žvėriena.
Belgiški vafliai - jau iš pavadinimo aišku, kad tai šiai šaliai priklausantis patiekalas. Ingridientus, su kuo valgysite vaflius, galite pasirinkti pagal savo skonį - nuo saldžių su šokoladu ir vaisiais, iki sūrių, su sūriu, mėsa ir įvairiais padažais. Tikrai čia kepamų vaflių skonis skiriasi nuo tų, kurie yra kepami kituose Europos miestuose. Tik belgams žinomas slaptas jų receptas atskleis ypatingą ir dar nebandytą šių vaflių skonį.
Šokoladas - šio saldumyno mėgėjams Briuselis yra pasakų miestas. Čia rasite visko – juodojo, pieniško ir baltojo šokolado fontanų ir plytelių, sveriamų įmantrių saldainių (pvz. rožiniai šampaniniai triufeliai), įvairiausių šokoladinių skulptūrėlių, marcipanų ir, žinoma, pralines (aukštos kokybės šokoladiniai saldainiai su įvairiais įdarais).
Belgiškos bulvytės (Frites) - nuolatinė kova tarp prancūzų ir belgų dėl šių bulvyčių. Nors jas išrado belgai, dideliam jų liūdesiui, visas pasaulis jas sieja su Prancūzija. Belgijoje tai tikras įžeidimas, todėl užsisakinėdami vietoje french fries, vadinkite jas tiesiog frites. Padažas ant bulvyčių reikalingas taip pat kaip spirgai ant cepelinų. Be jo bulvytės praranda pusę savo žavesio. Populiariausi padažai: majonezas – visų bulvytėms skirtų padažų karalius, Belgijoje gaminamas pagal specialias, šešiasdešimties metų senumo taisykles, kurių nevalia laužyti; Aioli – česnakinis majonezas; Andalouse – aštresnis padažas, sudėtis: majonezas, pomidorų pasta ir paprikos; pickels – acto ir garstyčių padažas su ciberžole ir traškiais daržovių gabaliukais; Samurai – majonezas, paprikos, pomidorai, čili pipirai.
Mitraillette (liet. kulkosvaidis) – sumuštinis, kuris pasotintų net patį alkaniausią. Liaudiškai tariant į didelį gabalą batono (baguette) įdedama kokios tik pageidaujate mėsos (gali net kebabo ar burgerio mėsos įdėti), tuomet užverčiamas didelis kiekis bulvyčių ir užpilamas jūsų pasirinktas padažas. Skanaus!
Midijos - su belgiškomis bulvytėmis. Sezono metu (nuo rugsėjo iki balandžio) šie baltame vyne arba grietinėlės padaže su svogūnais paruošti moliuskai yra rekomenduotinas pietų patiekalas. Porcija didelė, visas puodas.Tad jei šio paplitusio belgiško delikateso ragaujate pirmą kartą, patartina midijų puodą dalytis bent dviese.
Alus - Belgija garsėja alumi. Šalyje jo gaminama daugiau nei 500 rūšių. Verta paragauti: La Chouffe (8%) – šviesus alus su kalendros ir apynių prieskoniais. Net pamiršus pavadinimą, šį alų visuomet lengva atpažinti iš etiketės, ant kurios vaizduojamas gamtoje besidarbuojantis nykštukas; Leffe – vienas žinomiausių alaus gamintojų Belgijoje. Populiariausios Leffe Blond (6.6%) ir Leffe Brune (6.5%) rūšys; Chimay – Trapistų vienuolių gaminamas alus, gerai žinomas dėl savo puikaus skonio. Labiausiai paplitę mėlynoji (9%) ir raudonoji (7%) alaus rūšys, su muskato ir čiobrelių prieskoniais. Verta paminėti, jog šešios iš vienuolikos pasaulyje veikiančių Trapistų vienuolių alaus daryklų-vienuolynų, įsikūrusios Belgijoje.
Transportas
Briuselio apylinkėse įsikūrę du didžiausi šalies oro uostai: Zaventem ir Šarlerua. Pirmasis yra įsikūręs visai šalia sostinės, taigi iš jo patogiausia nuvykti iki Briuselio. Iš oro uosto į Briuselio centrą nusigauti yra patogu: kas 15 minučių kursuoja traukinys, kuriuo kelionė į miesto centrą trunka apie 25 minutes. Šarlerua tarptautinis oro uostas nuo sostonės yra nutolęs daugiau nei 50 km., iš jo vykstama autobusais. Šalyje išplėtotas puikus geležinkelio tinklas, todėl šiandien labai paprasta Belgiją apkeliauti traukiniu. Kelionė iš Briuselio į Antverpeną trunka mažiau nei valandą, iš Briugės į Gentą – 30 minučių, o iš Gento į Antverpeną - vos 50 minučių.
Belgija – palyginti nedidelė šalis, didžiausias atstumas šalyje neviršija 300 km. Dėl to po šalį patogu keliauti automobiliais. Kelių infrastruktūra yra puikiai išplėtota. Beje, važiuojant automobiliu reiktų atkreipti dėmesį, jog skirtinguose Belgijos regionuose miestų ir gyvenviečių pavadinimai kelio ženkluose paprastai būna nurodyti to regiono kalba – prancūziškai arba flamandiškai, ir dažnai skiriasi. Tik Briuselio regione ženklai yra nurodyti dviem kalbomis.
Lauktuvės
Šokoladas - prekybos centre paieškokite „Guylian“ ir „Cote d‘Or“ produkcijos. Tradiciniai speculoos sausainiai ir spausti meduoliai. Alus. Besišlapinančio berniuko skulptūrėlės.
Kelionės į Belgiją metu būtina aplankyti šiuos miestus - Briuselį, Briugę, Antverpeną, Gentą.