Airija

airijos veliava.jpg

Airija yra valstybė ir sala Šiaurės Europoje, prie sienos su Didžiąja Britanija. Kaip valstybė Airija ribojasi su Didžiąja Britanija, tiksliau - su Šiaurės Airija, kuri priklauso Didžiajai Britanijai. Šalies pavadinimas kilęs iš airių Éire ir išverstas gana paprastai - kaip valstybė. Palyginti nedidelio ploto (70,2 tūkst. kvadratinių kilometrų) Airija yra trečioje pagal dydį Europos saloje, kuri turi tą patį pavadinimą. Beveik ketvirtadalis šalies gyventojų, gyvena sostinėje Dubline. Salos ilgis iš rytų į vakarus yra apie 300 kilometrų, iš šiaurės į pietus - 450 kilometrų. Rytuose ją skalauja Airijos jūra, vakaruose, šiaurėje ir pietuose ribojasi su Atlanto vandenynu. Bendra siena su Didžiąja Britanija yra 360 kilometrų. Aukščiausias geografinis salos taškas yra Carantuill kalnas, jo aukštis yra 1041 metras.

Klimatas Airijoje
Airija yra viena iš dviejų didžiausių Britanijos salų Atlanto vandenyne. Šilta Šiaurės Atlanto srovė, vingiuojanti aplink vakarinę salos dalį, čia neša šilumą ir didelį kiekį drėgno oro. Tai lemia jūrinį klimatą ir nenuspėjamus orus. Skėtis ir lietpaltis čia yra būtini beveik ištisus metus. Airijos gyventojai juokaudami sako, kad tik čia galite patirti visus metų laikus vienos dienos metu. Saulėtas, tikrai vasariškas oras kelis kartus per dieną gali staiga virsti lietingu ir atvirkščiai. Galima sakyti, kad rudeninis klimatas čia yra ištisus metus, nes vasara būna vėsoka, o žiema - nelabai šalta. Pavyzdžiui, sausio mėnesį temperatūra nenukrinta žemiau 9 laipsnių šilumos, o karščiausiu liepos mėnesiu ji nepakyla virš 20. Be to, drėgmė, ypač vakarinėje dalyje, yra gana didelė. Patogiausias laikas aplankyti Airiją yra liepos ir rugpjūčio mėnesiai. Tai pats palankiausių orų metas ir leidžiantis pamatyti visas lankytinas vietas.

Ką paragauti Airijoje?
Nacionalinė Airijos virtuvė yra gana paprasta, bet tuo pačiu ir unikali. Daugelis vietinių virėjų ištikimi savo protėviams ir iki šiol kepa mėsą pagal jų papročius: atviroje ugnyje vietoj malkų naudodami durpes. Pagrindiniai ingredientai yra aviena, kiauliena, bulvės ir kopūstai, kepimo būdas - ilgas troškinimas. Prieskoniai praktiškai nenaudojami, išskyrus druską ir juoduosius pipirus.
Airiškas troškinys - gaminamas iš paprastų ingridientų: bulvių, morkų, svogūnų ir ėrienos.
Coddle – labai airiškas patiekalas, kurį sudaro dešrelių gabalėliai, lėtai troškinti ir kepti ant ugnies, o taip pat ir šoninė, pjaustyti svogūnai ir bulvės
Kolkanonas – dar vienas tradicinis patiekalas. Tai bulvių košė, maišyta su kopūstais, pienu, sviestu ir prieskoniais. Kolkanonas gali būti valgomas kaip atskiras patiekalas arba kaip garnyras mėsos patiekalams.
Galway austrės – Galway miestas Vakarų Airijoje garsus savo šviežiomis Atlanto vandenyne sugautomis austrėmis. Šiame mieste kiekvieną rugsėjį netgi vyksta tarptautinis austrių festivalis, sutraukiantis daug vietinių svečių ir turistų iš užsienio.
Boxty blynai – gaminami, be abejo, iš bulvių košės ir žalių tarkuotų bulvių. Šie blynai nuo seno kepami tradiciškai paprastų airių namuose.
Balti ir juodi pudingai - Airijoje tai visai ne desertas, o įvairios kiaulienos dešros. Pirmosios yra įprastinės, o antrosios - su krauju.
„Guinness“ alus – tai vienas populiariausių tamsaus alaus prekės ženklų pasaulyje.

Transportas
Airijoje veikia 3 tarptautiniai oro uostai – Dublino, Šanono ir Korko. Dubline yra įsikūrusi pigių skrydžių bendrovė RYANAIR. Dėl to iš Airijos sostinės galima tiesiogiai pasiekti 25 Europos šalis. Keltais iš Dublino, Veksfordo ir Korko galima pasiekti Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos uostus. Airijos didžiuosiuose miestuose yra puikiai išvystyta viešojo transporto sistema, kurią dažniausiai sudaro autobusai ir traukiniai.

Lauktuvės
Airiškas viskis - pripažintas seniausiu alkoholiniu gėrimu Europoje. Garsiausi ir populiariausi viskio ženklai: Bushmills Blended Irish - lengvas gėrimas su būdingais kriaušių, obuolių ir vanilės skoniais; Kilbeggan Blended Irish - tiks neragavusiems viskio, truputį nudeginantis, salstelėjęs; Powers Gold Label Irish; Michael Collins; Teeling Small Batch Irish.
Sūriai - airiški sūriai pradžiugins bet kurį gurmaną. Airijoje yra įvairių sūrių: rūkytų ir nepasterizuotų, pieno ir riešutų skonio, su plutele ir be jos; labai minkštų ir kietų. Manoma, kad geriausi sūriai Airijoje ruošiami Beara pusiasalyje, Korko, Veksfordo ir Tipperario miestuose.
Gaminiai iš krištolo - krištolas yra kitas airių pasididžiavmas. „Waterford“, „Tyrone“, „Galway“ ir „Tipperary“ prekių ženklų krištolo gaminiai labai vertinami kolekcionierių visame pasaulyje.
Tradiciniai Arano salų megztiniai - dėl specialios mezgimo technikos ir naudojamos aukštos vilnos kokybės turi daug privalumų: šaltu oru jie neleidžia sušalti, sulaikydami žmogaus kūno šilumą; šiltu oru jie leidžia palaikyti kūno temperatūrą ir išvengti perkaitimo. Jie nėra pigūs: vaikams 7-9 metų kainuoja ~150€, suaugusiam gali siekti ~300-350€. Norėdami gauti aukštos kokybės ir gražių modelių eikte į Aran Sweater Market, The Donegal Shop. Be to, šiose parduotuvėse taip pat galite įsigyti įvairių aksesuarų: megztų kumštinių pirštinių, kojinių, šalikų ir kt.
Tradiciniai suvenyrai - bet koks suvenyras su dobilo lapo formos detale ( airiai tvirtina, kad dobilo lapas gali pritraukti laimę ir sėkmę), nykštukų figūrėlės (jos gali būti pagamintos iš įvairiausių medžiagų ir motyvų) 

Nepraleisk geriausių pasiūlymų, naujienų ir patarimų! PRENUMERUOK NAUJIENLAIŠKĮ